Επικοινωνία: +30 2310 533 540 (08:30 - 17:00 GMT+3)

#Tech Ηλεκτρομαγνητικός Συμπλέκτης


Ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης είναι το εξάρτημα του συμπιεστή το οποίο τον συνδέει με τον κινητήρα του οχήματος. Αυτό γίνεται μέσω ενός τραπεζοειδούς ιμάντα, ιμάντα POLY-V ή μέσω σύζευξης.
Με την ενεργοποίηση του συμπλέκτη, μέρος της ροπής στρέψης του κινητήρα μεταφέρεται στον συμπιεστή, δίνοντάς του κίνηση, ώστε να ανεβάσει την πίεση του κυκλώματος ψύξης.

Ο ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης αποτελείται από τρία μέρη:

  1. Ηλεκτρομαγνητικό Πηνίο: αποτελείται από σπειροειδές τύλιγμα αγώγιμου υλικού. Η ιδιότητά του, όταν διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, είναι η δημιουργία μαγνητικού πεδίου. Είναι στερεωμένο στον συμπιεστή με ασφάλειες τύπου seeger ή κοχλίες.
  2. Τροχαλία: είναι στερεωμένη στον άξονα του συμπιεστή και με την βοήθεια ενός τριβέα (ρουλεμάν) μπορεί και περιστρέφεται. Η περιστροφική κίνηση του στροφάλου του κινητήρα του οχήματος μεταβιβάζεται στην τροχαλία μέσω του ιμάντα
  3. Πιατέλο: Δίσκος τοποθετημένος στον συμπλέκτη, στερεωμένος στον άξονα του συμπιεστή με πολύσφηνο και περικόχλιο.

Λειτουργία του ηλεκτρομαγνητικού συμπλέκτη: όταν το σύστημα του κλιματισμού δεν λειτουργεί, η τροχαλία του συμπιεστή (η οποία συνδέεται με την τροχαλία του κινητήρα μέσω του ιμάντα διανομής της κίνησης) περιστρέφεται ελεύθερα. Με την ενεργοποίηση του συστήματος το πηνίο διαρρέεται από ρεύμα παράγοντας μαγνητικό πεδίο, το οποίο έλκει το πιατέλο προς την τροχαλία. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την σύμπλεξη του δίσκου (πιατέλου) με την τροχαλία, ξεκινά να περιστρέφεται ο άξονας του συμπιεστή και τίθεται σε λειτουργία ο συμπιεστής.

Συμπλέκτης με περιοριστή ή σύζευξη, με εξωτερική εντολή.
Ο συμπλέκτης με περιοριστή βρίσκει εφαρμογή μόνο σε συμπιεστές με μεταβλητή χωρητικότητα (κυλινδρισμό). Διαφέρει με τον ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη, καθώς δεν έχει πηνίο. Η τροχαλία είναι ενωμένη με το πιατέλο μέσω αποσβεστήρων, άρα είναι σε συνεχή σύνδεση με τον συμπιεστή. Αυτό σημαίνει πως ο συμπιεστής είναι σε συνεχή εμπλοκή ακόμη και με το σύστημα του κλιματισμού απενεργοποιημένο. Η απόδοση του συμπιεστή ελαχιστοποιείται ή μεγιστοποιείται, εξαιτίας της μεταβλητής χωρητικότητάς του.
Ο συμπλέκτης με περιοριστή αποτελείται από μία τροχαλία και ένα πιατέλο. Το πιατέλο, κατασκευασμένο από ελαστικό υλικό, είναι στερεωμένο στον άξονα του συμπιεστή.  

Λειτουργία του συμπλέκτη με περιοριστή και εξωτερική εντολή: η λειτουργιά του συμπλέκτη με περιοριστή δεν μπορεί να ελεγχθεί, καθώς βρίσκεται σε συνεχή εμπλοκή με τον κινητήρα του οχήματος. Έπειτα, η βαλβίδα ελέγχου του συμπιεστή, καθορίζει την χωρητικότητα των κυλίνδρων βάση της ζήτησης από την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κλιματισμού. Η επικοινωνία γίνεται μέσω παλμικής διαμόρφωσης (PWM : Pulse Width Modulation).

Με ποιον τρόπο αλλάζει ο κυλινδρισμός; Η ηλεκτρονική μονάδα του κλιματισμού, κάνοντας υπολογισμούς, στέλνει ένα σήμα το οποίο καθορίζει την ενεργοποίηση της βαλβίδας ελέγχου. Ανάλογα με τις τιμές του σήματος διέγερσης, η βαλβίδα καθορίζει την κλίση του δίσκου των εμβόλων του συμπιεστή, μεταβάλλοντας έτσι τον κυλινδρισμό και ως συνέπεια την απόδοση του συμπιεστή.


Κάθε κατασκευαστής συστημάτων κλιματισμού οχημάτων, χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο τύπο συμπλέκτη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του συστήματος και του κινητήρα του οχήματος.

Επομένως, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εύρεση του σωστού συμπλέκτη για την αντικατάσταση του αρχικού. Στην περίπτωση που δεν τοποθετηθεί  συμπλέκτης με χαρακτηριστικά ίδια με αυτά του γνήσιου (διάμετρος, αυλάκια τροχαλίας, ηλεκτρική

κατανάλωση, σκληρότητα αποσβεστήρων) θα συναντήσουμε προβλήματα  στην λειτουργία του συστήματος, ή στην χειρότερη περίπτωση, την καταστροφή του συμπλέκτη ή και του ίδιου του συμπιεστή.

Αυτή την στιγμή η γκάμα της KRIOS A/C περιλαμβάνει 116 original συμπλέκτες, εκ των οποίων οι 80 έχουν συγκεκριμένες εφαρμογές και οι 36 είναι STANDARD.

Από τους 80 με συγκεκριμένες εφαρμογές, οι 13 βρίσκουν εφαρμογή σε τρακτέρ και χωματουργικά μηχανήματα καλύπτοντας σχεδόν 400 διαφορετικά μοντέλα.
Οι 67 συμπλέκτες βρίσκουν εφαρμογή σε αυτοκίνητα και ελαφριά φορτηγά. Οι συμπλέκτες αυτοί καλύπτουν το 40% των συμπιεστών στην γκάμα της KRIOS.
Με τους 36 standard συμπλέκτες/τροχαλίες, η KRIOS είναι σε θέση να καλύψει το 90% των standard συμπιεστών.


Στο website μας (www.kriosac.it) με την αναγνώριση του συμπιεστή, μπορείτε επίσης να βρείτε τον ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη ή συμπλέκτη με περιοριστή ή σύζευξη, καθώς και την βαλβίδα ελέγχου του συγκεκριμένου συμπιεστή.

Ίσως σας ενδιαφέρουν ...